Projektiranje informatičkih sustava

Proces definiranja i planiranja arhitekture, dizajna i implementacije informacijskog sustava.

CILJ

Cilj ovog procesa je osigurati da IT sustav bude u stanju ispuniti poslovne zahtjeve tvrtke na najbolji mogući način.

Planiranje i projektiranje informatičkog sustava u tvrtki je neophodno iz nekoliko razloga:

Povećava efikasnost poslovanja

Uvođenjem informatičkog sustava u tvrtku, moguće je pojednostaviti i ubrzati mnoge poslovne procese te u konačnici povećati efikasnost poslovanja.

Smanjuje pogreške

Korištenjem informatičkog sustava, moguće je smanjiti broj pogrešaka koje se događaju prilikom ručnog unosa i obrade podataka. Time se smanjuje i broj potencijalnih problema i gubitaka u tvrtki.

Poboljšava kvalitetu odluka

Informatički sustavi omogućavaju brzo i jednostavno prikupljanje i analizu podataka te bolju procjenu situacije u tvrtki. Na temelju tih podataka, lakše je donijeti kvalitetne odluke.

Poboljšava komunikaciju

Uvođenjem informatičkog sustava, moguće je poboljšati komunikaciju unutar tvrtke i s vanjskim suradnicima. Na primjer, moguće je uspostaviti sustav za razmjenu dokumenata ili komunikaciju putem interneta.

Povećava konkurentnost

Tvrtke koje koriste suvremene informatičke sustave često su konkurentnije na tržištu jer imaju bolju organizaciju poslovanja i veću sposobnost prilagodbe promjenama.

Važnost projekta

Planiranje i projektiranje informatičkog sustava važno je kako bi se osiguralo da se sustav prilagođava potrebama tvrtke te da se ostvare očekivani rezultati. Bez planiranja, postoji rizik da se uvede sustav koji ne odgovara potrebama tvrtke te da se ne ostvare očekivani rezultati.

FAZE

planiranja, projektiranja i izrade

Općenito, postoji nekoliko faza u planiranju i projektiranju informatičkog sustava u tvrtki:

Analiza potreba

Ova faza obično uključuje razgovore s relevantnim dionicima u tvrtki kako bi se utvrdile specifične potrebe tvrtke koje će se rješavati korištenjem informatičkog sustava. Također se analiziraju postojeći procesi, sustavi i podaci kako bi se utvrdilo kako ih informatički sustav može poboljšati ili zamijeniti.

Planiranje

Nakon što se utvrde potrebe tvrtke, planira se kako će informatički sustav riješiti te potrebe. Ova faza uključuje razmatranje različitih mogućnosti, procjenu rizika i odabir najboljeg pristupa za tvrtku.

Dizajn

U ovoj fazi, izrađuje se detaljan plan za implementaciju informatičkog sustava. To uključuje razvoj specifikacija, definiranje potrebnih funkcionalnosti, te dizajn arhitekture sustava i korisničkog sučelja.

Implementacija

Nakon što je sustav dizajniran, potrebno ga je implementirati u tvrtku. Ova faza uključuje izradu i testiranje softverskih komponenti, instalaciju hardverske opreme i postavljanje mrežne infrastrukture. U ovoj fazi, također se provodi obuka zaposlenika koji će koristiti sustav.

Testiranje

Nakon što je sustav implementiran, potrebno ga je testirati kako bi se osiguralo da radi kako je predviđeno i kako nema grešaka koje bi mogle utjecati na poslovanje tvrtke.

Održavanje

Nakon što je sustav uveden u operativno poslovanje tvrtke, potrebno ga je održavati kako bi se osiguralo da radi pouzdano i učinkovito. To uključuje redovito ažuriranje i nadogradnju softvera, te rješavanje problema koji se pojavljuju u radu sustava.

Ove faze se izvode iterativno, što znači da se jedna faza može ponavljati nekoliko puta kako bi se postigli željeni rezultati.

BUDIMO U KONTAKTU

Zakažite posjetu